Bokashi

Bokashi-kuil

Bokashi-kuil maken:


In het najaar van 2018 hebben wij in samenwerking met de 3 Gemeentes en Bij de Oorsprong een Bokashi kuil gemaakt op de Gemeente werf in Grave.

Opening Bokashi kuil:


Bij de Gemeenten komt ieder jaar een grote hoeveelheid slootveegsel en boomblad vrij. Dit wordt nu  naar een erkende verwerker gebracht. Het materiaal kan echter ook direct als duurzame bodemverbeteraar worden gebruikt, na een bewerking tot bokashi (goed gefermenteerd organisch materiaal).

Als proef hebben de drie gemeenten ( Cuijk, Grave, Mill en St Hubert gezamenlijk slootveegsel verzameld en op de gemeentewerf in Grave verwerkt tot bokashi. Op vrijdag 29 maart 2019 werd deze kuil geopend door de wethouders Gerard Stoffels, Jos van den Boogaart en Rick Joosten.

Tevens hebben we ook elders een proef gemaakt met het inkuilen van boomblad voor de Gemeente Mill en St Hubert

Wat is Bokashi?


Bokashi is een Japanse methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. In het Japans betekent het “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Bokashi verhoogt het organische stofgehalte en voedt de bodem.

Anders dan bij composteren, werken Bokashi-kuilen zonder zuurstof. Toegevoegde bacteriën, gisten en schimmels zetten het restmateriaal in ongeveer tien weken om tot vruchtbare voeding voor de bodem en het bodemleven.

Daarna kan het uitgereden worden over landbouwgrond of gebruikt worden in gemeentelijke plantsoenen. Bokashi kan van bijna elk type vers organisch materiaal gemaakt worden.


Bokashi maken is in samenwerking met de 3 Gemeentes en Bij de Oorsprong.